takaisin blogiin

Case Wärtsilä: Paikallinen osaaja kaasuterminaalin sähköistäjänä

helmikuuta 26, 2024    |     ASES

Wärtsilä, kansainvälisesti johtava merenkulun ja energiamarkkinoiden voimaratkaisujen toimittaja, on rakentanut Tornioon Pohjoismaiden suurimman LNG-terminaalin. Vuonna 2018 avattu Manga LNG -tuontiterminaali toimittaa maakaasua pääasiassa Outokummun Tornion terästehtaalle. Se palvelee myös kaivoksia ja alueen muita potentiaalisia kaasuasiakkaita. Terminaalista voidaan toimittaa maakaasua myös Perämerellä liikennöiviin aluksiin. 

Vuonna 2016 Wärtsilä etsi paikallista urakoitsijaa toteuttamaan kaasuterminaalin sähköistys, instrumentointi ja rakennusautomaatiot. Wärtsilän vanhempi vastaava projekti-insinööri, Bo Nortamo, kertoo saaneensa suosituksia silloin juuri perustetusta ASES Installaatiot Oy:stä.

 ”Yksi merkittävä valintakriteeri paikallisuuden lisäksi oli heidän kokemus Outokummusta, joka oli meille tärkeää”, kuvailee Nortamo.

Perusurakka sisälsi mm. sähkölaitteiden asennusta, paljon kaapelointia, ja muuta sähkötyötä, ja sen toteuttaminen tarkoitti yli 30 000 miestyötuntia, eli työ oli laajuudeltaan erittäin merkittävä.

 

Kokonaispalvelu tuo sekä tehokkuutta että välttää ristiriitoja

Wärtsilälle oli myös tärkeää löytää urakoitsija, joka pystyi toimittamaan kokonaispalveluna sähköistyksen, instrumentoinnin ja rakennusautomaation.

”Jos pilkkoo urakointia moneen palaan, niin haasteena on palasten äärilaidat – mitä kuuluu kenenkin vastuulle. Sähköasentamisen osaavat kaikki urakoitsijat, mutta haastavamman instrumentoinnin saralla ASESin osaaminen yllätti minut positiivisesti,” kertoo Nortamo Wärtsilältä.

Hyvin sujuneen perusurakan jälkeen tilausta laajennettiin myös käyttöönottopalveluihin, joiden parissa Wärtsilällä edelleen työskentelee pari ASESin henkilöä. Tämä palvelu on huomattavasti pienempi laajuudeltaan, mutta silti Wärtsilälle erittäin tärkeä. Paikallinen kumppani pystyy kustannustehokkaasti toimimaan apuna niin pitkään mitä projekti vaatii.

Mangan LNG-terminaaliin on saapunut ensimmäisiä kaasutoimituksia marraskuusta 2017 lähtien, jolloin terminaalin käyttöönottovaihe alkoi. Kaupallisen käyttöönoton jälkeen terminaaliin saapuu kaasutoimitus kahden viikon välein.

LISÄÄ AJANKOHTAISTA

Kokkolaan sijoittuva jätti-investointi työllistää ASESia prosessisähköistyksen saralla

helmikuuta 9, 2024
Kokkolassa on merkittävän kokoluokan teollinen investointihanke käynnissä, kun Sibanye-Stillwaterin Keliber-litiumjalostamoa rakennetaan Kokkolan suurteollisuusalueelle. ASES tekee uuteen jalostamoon prosessisähköistysasennukset. ...

Lue lisää

ASES Kemin biotuotetehtaan rakentamisessa vahvasti mukana – Paikallinen toimija yhtenä avaintoimittajista sähköautomaation osalta

joulukuuta 27, 2023
Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren uusi biotuotetehdas valmistui Kemissä loppuvuodesta 2023. Biotuotetehtaan työmaa oli merkittävä työllistäjä myös ASESille, joka on hoitanut rakentamisen valmistelutöistä lähtien monipuolisesti ...

Lue lisää

Case Outokumpu – Laaja hankekokonaisuus Deep Mine -projektin prosessisähköistämisessä

lokakuuta 21, 2022
Outokummun Kemin kaivoksen Deep Mine -projektissa kaivosta syvennetään 500- ja 1000-tasojen välille maanalaisena kaivoksena. Maan alle on rakennettu paljon kaivosprosessin vaatimaa infrastruktuuria, jonka sähköistyksessä ASESilla ...

Lue lisää

ASESille lisää merkittäviä projekteja Metsä Fibren biotuotetehtaan työmaalle

marraskuuta 19, 2021
ASES on sopinut kahdesta merkittävästä asennusurakasta Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren Kemin biotuotetehdastyömaalla osana koko tehtaan sähkönjakeluverkoston rakentamista. Urakoiden yhteenlaskettu työllisyysvaikutus ASESilla ...

Lue lisää
 
DJI_0690-ASES-HLPfi_kapea_t

TELL US ABOUT YOUR PROJECT!

How can we help you with your project?

Leave us a message or call us – let’s discuss together how we can complete your project efficiently and cost effectively.

OTA YHTEYTTÄ!
Or call us: +358 40 555 3214