Kokkolassa on merkittävän kokoluokan teollinen investointihanke käynnissä, kun Sibanye-Stillwaterin Keliber-litiumjalostamoa rakennetaan Kokkolan suurteollisuusalueelle. ASES tekee uuteen jalostamoon prosessisähköistysasennukset. Kyseessä on ASESia isosti työllistävä sopimus.
”Meille tämä on huomattavan suuri yksittäinen sopimus, sisältäen yli 20 henkilötyövuotta reilun vuoden mittaisen urakan aikana”, ASESin toimitusjohtaja Jouni Saloniemi kertoo.
Sibanye-Stillwaterin Keliber-litiumjalostamon rakentaminen on alkanut maaliskuussa 2023, ja jalostamossa ollaan pian jo prosessisähköistysasennusten vaiheessa. Asennukset valmistuvat helmikuun 2025 lopulla. Keliber-litiumjalostamon prosessisähköistys on mittava urakka sisältäen mm. n. 230 km kaapelointia, n. 500 moottoria, sekä n. 22 km kaapelihyllyjä.
Kuvan lähde: Keliber-litiumhanke, Sibanye-Stillwater
ASES on osoittanut pätevyytensä suurien kokonaisuuksien prosessisähköistyksissä useissa suurhankkeissa, joissa kokemusta on kertynyt mm. Outokummun Kemin kaivoksen, Outokummun Tornion tehtaiden, Manga LNG:n terminaalin ja Metsä Fibren Kemin biotuotetehtaan hankkeiden myötä. Sibanye-Stillwaterin Keliber-litiumhanke on hyvää jatkoa näiden suurhankkeiden listalle.
Sibanye-Stillwaterin Keliber-litiumhanke tähtää akkulaatuisen litiumhydroksidin tuotantoon
Keliber on edistynyt litiumhanke Kaustisella ja Kokkolassa Keski-Pohjanmaalla. Hankkeen tavoitteena on aloittaa akkulaatuisen litiumhydroksidin tuotanto omasta malmista ensimmäisenä Euroopassa ja siten tukea vihreää siirtymää helpottamalla liikenteen sähköistämistä. Keliber-litiumhanketta kehittää kansainvälinen kaivos- ja metallinjalostusyhtiö Sibanye-Stillwater (~80 %) kumppaninaan Suomen Malmijalostus Oy (20 %), joka on valtion omistama kotimaista litiumioniakkujen arvoketjua kehittävä yhtiö.
Hankkeen kehittämiseen on hyväksytty 656 miljoonan euron investointi, josta ensimmäinen vaihe on Keliber-litiumjalostamon rakentaminen. Kokonaisuuteen kuuluu myös kaivoksia ja rikastamo Kaustisella. Investointien valmistuttua Sibanye-Stillwater hallinnoi koko prosessiketjua malmin louhinnasta akkulaatuisen litiumhydroksidin tuotantoon.
(lähde: Sibanye-Stillwaterin Keliber-litiumhanke)
Kuvan lähde: Keliber-litiumhanke, Sibanye-Stillwater