takaisin blogiin

Kokkolaan sijoittuva jätti-investointi työllistää ASESia prosessisähköistyksen saralla

heinäkuuta 14, 2024    |     ASES

Kokkolassa on merkittävän kokoluokan teollinen investointihanke käynnissä, kun Sibanye-Stillwaterin Keliber-litiumjalostamoa rakennetaan Kokkolan suurteollisuusalueelle. ASES tekee uuteen jalostamoon prosessisähköistysasennukset. Kyseessä on ASESia isosti työllistävä sopimus.

”Meille tämä on huomattavan suuri yksittäinen sopimus, sisältäen yli 20 henkilötyövuotta reilun vuoden mittaisen urakan aikana”, ASESin toimitusjohtaja Jouni Saloniemi kertoo.

Sibanye-Stillwaterin Keliber-litiumjalostamon rakentaminen on alkanut maaliskuussa 2023, ja jalostamossa ollaan pian jo prosessisähköistysasennusten vaiheessa. Asennukset valmistuvat helmikuun 2025 lopulla. Keliber-litiumjalostamon prosessisähköistys on mittava urakka sisältäen mm. n. 230 km kaapelointia, n. 500 moottoria, sekä n. 22 km kaapelihyllyjä.

20240110-Lithium-refinery-45-1200px

Kuvan lähde: Keliber-litiumhanke, Sibanye-Stillwater

ASES on osoittanut pätevyytensä suurien kokonaisuuksien prosessisähköistyksissä useissa suurhankkeissa, joissa kokemusta on kertynyt mm. Outokummun Kemin kaivoksen, Outokummun Tornion tehtaiden, Manga LNG:n terminaalin ja Metsä Fibren Kemin biotuotetehtaan hankkeiden myötä. Sibanye-Stillwaterin Keliber-litiumhanke on hyvää jatkoa näiden suurhankkeiden listalle.

 

Sibanye-Stillwaterin Keliber-litiumhanke tähtää akkulaatuisen litiumhydroksidin tuotantoon

Keliber on edistynyt litiumhanke Kaustisella ja Kokkolassa Keski-Pohjanmaalla. Hankkeen tavoitteena on aloittaa akkulaatuisen litiumhydroksidin tuotanto omasta malmista ensimmäisenä Euroopassa ja siten tukea vihreää siirtymää helpottamalla liikenteen sähköistämistä. Keliber-litiumhanketta kehittää kansainvälinen kaivos- ja metallinjalostusyhtiö Sibanye-Stillwater (~80 %) kumppaninaan Suomen Malmijalostus Oy (20 %), joka on valtion omistama kotimaista litiumioniakkujen arvoketjua kehittävä yhtiö.

Hankkeen kehittämiseen on hyväksytty 656 miljoonan euron investointi, josta ensimmäinen vaihe on Keliber-litiumjalostamon rakentaminen. Kokonaisuuteen kuuluu myös kaivoksia ja rikastamo Kaustisella. Investointien valmistuttua Sibanye-Stillwater hallinnoi koko prosessiketjua malmin louhinnasta akkulaatuisen litiumhydroksidin tuotantoon.

(lähde: Sibanye-Stillwaterin Keliber-litiumhanke)

2023-car-in-forest,-powerline_S8A9750-1200x800

Kuvan lähde: Keliber-litiumhanke, Sibanye-Stillwater

LISÄÄ AJANKOHTAISTA

ASES Kemin biotuotetehtaan rakentamisessa vahvasti mukana – Paikallinen toimija yhtenä avaintoimittajista sähköautomaation osalta

joulukuuta 27, 2023
Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren uusi biotuotetehdas valmistui Kemissä loppuvuodesta 2023. Biotuotetehtaan työmaa oli merkittävä työllistäjä myös ASESille, joka on hoitanut rakentamisen valmistelutöistä lähtien monipuolisesti ...

Lue lisää

Case Outokumpu – Laaja hankekokonaisuus Deep Mine -projektin prosessisähköistämisessä

lokakuuta 21, 2022
Outokummun Kemin kaivoksen Deep Mine -projektissa kaivosta syvennetään 500- ja 1000-tasojen välille maanalaisena kaivoksena. Maan alle on rakennettu paljon kaivosprosessin vaatimaa infrastruktuuria, jonka sähköistyksessä ASESilla ...

Lue lisää

ASESille lisää merkittäviä projekteja Metsä Fibren biotuotetehtaan työmaalle

marraskuuta 19, 2021
ASES on sopinut kahdesta merkittävästä asennusurakasta Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren Kemin biotuotetehdastyömaalla osana koko tehtaan sähkönjakeluverkoston rakentamista. Urakoiden yhteenlaskettu työllisyysvaikutus ASESilla ...

Lue lisää
 
DJI_0690-ASES-HLPfi_kapea_t

VOIMMEKO OLLA AVUKSI?

Kuinka voimme auttaa?

Jätä viesti tai soita meille – keskustellaan yhdessä miten projektisi saadaan valmiiksi nopeasti ja kustannustehokkaasti.

OTA YHTEYTTÄ!
TAI SOITA MEILLE: +358 40 555 3214