takaisin blogiin

Terrafamen uuden akkukemikaalitehtaan ylösajo on alkanut

heinäkuuta 14, 2024    |     ASES

Suunnitteluinsinööri Jani Uusitalo valvoo tehtaan instrumentointi- ja automaatioasennuksia

Sotkamossa käynnistymässä oleva Terrafamen akkukemikaalitehdas on yksi maailman suurimmista akkukemikaaleja valmistavista tahoista. Tehtaan asennus- ja käyttöönottovaiheessa rakennusurakka on työllistänyt myös ASESin tiimiä. Suunnitteluinsinööri Jani Uusitalo on toiminut projektissa asennusvalvojana ja käyttöönottotehtävissä kesäkuusta 2020 lähtien.

Uudessa tehtaassa jalostetaan akkukemikaaleja, nikkeli- ja kobolttisulfaatteja, Terrafamen nykyisestä päätuotteesta nikkeli-kobolttisulfidista. Lisäksi prosessi tuottaa sivutuotteena ammoniumsulfaattia. Terrafamen uusi akkukemikaalitehdas tuottaa maailmalla paljon kysytyissä sähköautoissa tarvittavia raaka-aineita erityisen ilmastoystävällisesti, jopa 60 % matalammalla hiilijalanjäljellä kuin tavanomaiset tuotantomenetelmät. Integroitu tuotantoprosessi kaivoksesta bioliotuksen ja metallien talteenoton kautta akkukemikaalien tuotantoon on ainutlaatuinen, ja nostaa Terrafamen lopputuotteen jalostusastetta merkittävästi.

”Olen toiminut asennusvalvojana tuotantoprosessin kiteytyslaitoksella sekä ammoniakkiterminaalilla, instrumentointi- ja automaatioasennusvalvontaa tehden. Lisäksi olen ollut mukana omalta osaltani käyttöönotossa. Olemme testanneet laitteita, jotta ne ovat valmiita prosessikäyttöönottoon. Projektin ollessa jo loppusuoralla, on valvojia jäänyt yksitellen pois, jolloin olen ottanut laajempaa osaa tehtaan asennuksista valvonnan alle, mahdollisia muutoksia ja ongelmakohtia ratkoen”, Jani kertoo omasta roolistaan uuden tehtaan työmaalla.

Projekti on ollut Janille mielekäs ja työyhteisö hyvää porukkaa.

”Projektihenkilöstö on toiminut hyvällä hengellä ja jaksanut viedä projektia hyvin eteenpäin. Vaikka tämän luokan projekteihin tietysti aina sisältyy monia haastavia kohtia, on ne voitu ratkoa yhteisymmärryksessä. Kaikilla on ollut hyvä motivaatio saada toimiva loppuratkaisu aikaiseksi ja saattaa asiat mahdollisimman hyvin eteenpäin,” Jani kuvailee projektin sujumista.

ASES Installaatiot on lisäksi urakoinut uuden tehtaan valokuituverkon rakentamisen. Projekti toteutettiin kesän ja syksyn 2020 aikana sen mukaan, kun tehtaan rakennus- ja asennusurakka eteni kaapeliasennuksien vaiheeseen. Jani toimi tarpeen mukaan asennusvalvojana myös valokuituverkon rakentamisessa.

 

Mieleenpainuvia ja opettavaisia projekteja - jo 8 vuotta ASESin palveluksessa

Terrafamen teollisuusalue on Janille jo entuudestaan tuttu työpaikka, sillä hän siirtyi sieltä automaatio- ja sähkökunnossapidon työnjohtajan ja työsuunnittelijan tehtävistä ASESin palvelukseen vuonna 2013. Työvuosia ASESilla on siis pian kertynyt jo kahdeksan.

Viime vuosien aikana Jani on päässyt laajentamaan osaamistaan monipuolisesti, sekä laajojen työprojektien että opiskeluiden kautta. Prosessitekniikan diplomi-insinöörin koulutuksen lisäksi Jani on opiskellut töiden ohella sähkövoimatekniikan ammattikorkeakouluopinnot.

Yksi mieleenpainuvimmista projekteista Janille ASESin hommissa on ollut Wärtsilän ja Manga LNG:n kaasuterminaalin käyttöönottoprojekti.

”Olimme käyttöönottamassa laitosta ja valvoimme myös tuotannon ylösajoa. Siinä projektissa sain tehdä ja oppia paljon uusia asioita, ja niitä oppeja olen voinut hyödyntää nyt myös tässä Terrafamen projektissa,” Jani kertoo.

”ASES on erinomainen työpaikka. Kollegat ovat todella osaavia, joten aina on joku jolta kysyä apua uusien haasteiden kohdalla. Työnantajan puolesta on kannustettu opiskelemaan ja laajentamaan osaamista,” Jani kiittelee ASESia työnantajana.

Viimeaikaisten projektien ja opintojen myötä taitaa Janin itsensäkin osaaminen olla jo varsin laaja ja hyvin työnantajaansakin palveleva kokonaisuus.

Reissutyön, perhe-elämän, talonrakentamisen ja opiskeluiden lisäksi vapaa-aikaa ei Janille ole viime vuosina liialti jäänyt, mutta arkiliikunta lasten kanssa sekä käsityöt ovat miehelle kuitenkin tärkeää vastapainoa työpäiville. Jani on taitava käsistään, ja tekeekin puukäsitöitä ja on erityisesti kunnostautunut hopeakorujen valmistuksessa. Niitä hän valmistaa lähimmäisilleen ja tuttavilleen lahjaksi, kun inspiraatio ja vapaa-aika sopivasti osuvat yksiin.

Case-Terrafame-Jani-Uusitalo-ASES

Jani Uusitalo Terrafamen akkukemikaalitehtaan kiteytyslaitoksella.

LISÄÄ AJANKOHTAISTA

Kokkolaan sijoittuva jätti-investointi työllistää ASESia prosessisähköistyksen saralla

helmikuuta 9, 2024
Kokkolassa on merkittävän kokoluokan teollinen investointihanke käynnissä, kun Sibanye-Stillwaterin Keliber-litiumjalostamoa rakennetaan Kokkolan suurteollisuusalueelle. ASES tekee uuteen jalostamoon prosessisähköistysasennukset. ...

Lue lisää

ASES Kemin biotuotetehtaan rakentamisessa vahvasti mukana – Paikallinen toimija yhtenä avaintoimittajista sähköautomaation osalta

joulukuuta 27, 2023
Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren uusi biotuotetehdas valmistui Kemissä loppuvuodesta 2023. Biotuotetehtaan työmaa oli merkittävä työllistäjä myös ASESille, joka on hoitanut rakentamisen valmistelutöistä lähtien monipuolisesti ...

Lue lisää

Case Outokumpu – Laaja hankekokonaisuus Deep Mine -projektin prosessisähköistämisessä

lokakuuta 21, 2022
Outokummun Kemin kaivoksen Deep Mine -projektissa kaivosta syvennetään 500- ja 1000-tasojen välille maanalaisena kaivoksena. Maan alle on rakennettu paljon kaivosprosessin vaatimaa infrastruktuuria, jonka sähköistyksessä ASESilla ...

Lue lisää

ASESille lisää merkittäviä projekteja Metsä Fibren biotuotetehtaan työmaalle

marraskuuta 19, 2021
ASES on sopinut kahdesta merkittävästä asennusurakasta Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren Kemin biotuotetehdastyömaalla osana koko tehtaan sähkönjakeluverkoston rakentamista. Urakoiden yhteenlaskettu työllisyysvaikutus ASESilla ...

Lue lisää
 
DJI_0690-ASES-HLPfi_kapea_t

VOIMMEKO OLLA AVUKSI?

Kuinka voimme auttaa?

Jätä viesti tai soita meille – keskustellaan yhdessä miten projektisi saadaan valmiiksi nopeasti ja kustannustehokkaasti.

OTA YHTEYTTÄ!
TAI SOITA MEILLE: +358 40 555 3214