takaisin blogiin

ASES ja South-West Supply yhteistyössä: Terrafamen vetylaitosten hukkaenergiat talteen

toukokuuta 21, 2023    |     ASES

ASES ja South-West Supply Oy ovat toteuttaneet Terrafamen vetylaitoksille uusia lämmöntalteenoton ratkaisuja, joilla saavutetaan mittavia säästöjä energian käytössä ja vähennetään hiilidioksidipäästöjä. Projektissa tunnistettiin kaksi kohdetta, jossa savukaasujen ja höyryn jälkikäsittelyllä kyettiin hyödyntämään lämmöntalteenoton teknologiaa, joka on vetylaitosympäristössä täysin uutta.

Turkulainen South-West Supply Oy on lämmönsiirtoratkaisujen asiantuntija, joka tarjoaa innovatiivisia tapoja hyödyntää teollisuuden energiavirtoja. Terrafamen vetylaitoksille nyt käyttöön otettu uusi lämmöntalteenoton järjestelmä on South-West Supplyn asiantuntemuksen ja tuotekehityksen tulos.

Terrafamen vetylaitoksien automaatio on ASESille jo ennestäänkin tuttu työmaa. Terrafame suosittelikin South-West Supplylle projektin automaatiokumppaniksi ASESia, joten yrityksen valinta mukaan projektille oli luonteva. ASESin roolina oli uusiin lämmöntalteenottoratkaisuihin liittyvän automaation suunnittelu ja toteuttaminen.

23-9427

”ASESin tiimi on korkean luokan osaajia omalla alallaan. Heidän kanssaan oli miellyttävä työskennellä ja asiat hoituivat nopeasti. ASES on varteenotettava kumppani myös tulevaisuuden projekteille”, South-West Supplyn toimitusjohtaja Juha Mäntynen kuvailee yhteistyötä.

Merkittävät ympäristövaikutukset

Projektissa toteutetuista uudistuksista toinen oli kuumien savukaasujen hukkaenergian talteenotto, jonka avulla voidaan tuottaa höyryä Terrafamen alueella olevaan höyryverkkoon. Toinen uudistus oli vetylaitoksen tuottaman höyryn talteenotto ja ohjaus uudestaan käyttöön, sen sijaan että se päästettäisiin suoraan ulkoilmaan.

Projektissa käytetty uusi teknologia, lämpöputkilämmönsiirrin, soveltuu parhaiten kuumien kaasujen lämmöntalteenottoon. Hukkalämpö voidaan hyödyntää välittömästi mm. kaukolämmön tuotannossa, ilman lämmityksessä tai vaikka höyryntuotannossa, kuten Terrafamen vetylaitoksissa nyt hyödynnetään.

”Tällä laitteistolla on nyt vajaassa kahdessa kuukaudessa tuotettu 2500 MWh energiaa, eli se todellakin toimii kuten on suunniteltu”, Mäntynen kertoo.

Nyt käyttöön otetuilla teknologioilla on arvioitu hukkaenergian talteenoton olevan 72 000 MWh, joka vastaa noin 2 500 omakotitalon energiankulutusta vuodessa. Talteen otettavan energian lopullinen määrä riippuu tehtaan toteutuneesta tuotantovolyymista. Hukkaenergian uudelleen käytössä hiilidioksidipäästöt vähenevät arviolta 11 900 tonnia vuodessa, joka vastaa noin 4 000 henkilöauton CO2-päästöjä (95 g/km, 30 000 km/v).

Kuvat: South-West Supply Oy

LISÄÄ AJANKOHTAISTA

Case Outokumpu – Laaja hankekokonaisuus Deep Mine -projektin prosessisähköistämisessä

lokakuuta 21, 2022
Outokummun Kemin kaivoksen Deep Mine -projektissa kaivosta syvennetään 500- ja 1000-tasojen välille maanalaisena kaivoksena. Maan alle on rakennettu paljon kaivosprosessin vaatimaa infrastruktuuria, jonka sähköistyksessä ASESilla ...

Lue lisää

ASESille lisää merkittäviä projekteja Metsä Fibren biotuotetehtaan työmaalle

marraskuuta 19, 2021
ASES on sopinut kahdesta merkittävästä asennusurakasta Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren Kemin biotuotetehdastyömaalla osana koko tehtaan sähkönjakeluverkoston rakentamista. Urakoiden yhteenlaskettu työllisyysvaikutus ASESilla ...

Lue lisää

Ases ja Siemens Energy Oy yhteistyössä: korkeajännitteisten kojeistojen modernisointia

syyskuuta 17, 2021
ASES ja Siemens Energy Oy ovat yhdessä toteuttaneet kaksi laajaa 110 kV kaasueristeisen kojeiston (GIS) modernisointiprojektia. Siemens Energy Oy on ollut urakoiden päätoteuttaja ja ASES tehnyt laadukasta asennustyötä aliurakoitsi...

Lue lisää

Terrafamen uuden akkukemikaalitehtaan ylösajo on alkanut

kesäkuuta 30, 2021
Suunnitteluinsinööri Jani Uusitalo valvoo tehtaan instrumentointi- ja automaatioasennuksia Sotkamossa käynnistymässä oleva Terrafamen akkukemikaalitehdas on yksi maailman suurimmista akkukemikaaleja valmistavista tahoista. Tehtaan...

Lue lisää
 
DJI_0690-ASES-HLPfi_kapea_t

VOIMMEKO OLLA AVUKSI?

Kuinka voimme auttaa?

Jätä viesti tai soita meille – keskustellaan yhdessä miten projektisi saadaan valmiiksi nopeasti ja kustannustehokkaasti.

OTA YHTEYTTÄ!
TAI SOITA MEILLE: +358 40 555 3214