ASES blogi

Case Wärtsilä: Paikallinen osaaja kaasuterminaalin sähköistäjänä

Kirjoittanut ASES | 20.9.2018 7:14

Wärtsilä, kansainvälisesti johtava merenkulun ja energiamarkkinoiden voimaratkaisujen toimittaja, on rakentanut Tornioon Pohjoismaiden suurimman LNG-terminaalin. Vuonna 2018 avattu Manga LNG -tuontiterminaali toimittaa maakaasua pääasiassa Outokummun Tornion terästehtaalle. Se palvelee myös kaivoksia ja alueen muita potentiaalisia kaasuasiakkaita. Terminaalista voidaan toimittaa maakaasua myös Perämerellä liikennöiviin aluksiin. 

Vuonna 2016 Wärtsilä etsi paikallista urakoitsijaa toteuttamaan kaasuterminaalin sähköistys, instrumentointi ja rakennusautomaatiot. Wärtsilän vanhempi vastaava projekti-insinööri, Bo Nortamo, kertoo saaneensa suosituksia silloin juuri perustetusta ASES Installaatiot Oy:stä.

 ”Yksi merkittävä valintakriteeri paikallisuuden lisäksi oli heidän kokemus Outokummusta, joka oli meille tärkeää”, kuvailee Nortamo.

Perusurakka sisälsi mm. sähkölaitteiden asennusta, paljon kaapelointia, ja muuta sähkötyötä, ja sen toteuttaminen tarkoitti yli 30 000 miestyötuntia, eli työ oli laajuudeltaan erittäin merkittävä.

 

Kokonaispalvelu tuo sekä tehokkuutta että välttää ristiriitoja

Wärtsilälle oli myös tärkeää löytää urakoitsija, joka pystyi toimittamaan kokonaispalveluna sähköistyksen, instrumentoinnin ja rakennusautomaation.

”Jos pilkkoo urakointia moneen palaan, niin haasteena on palasten äärilaidat – mitä kuuluu kenenkin vastuulle. Sähköasentamisen osaavat kaikki urakoitsijat, mutta haastavamman instrumentoinnin saralla ASESin osaaminen yllätti minut positiivisesti,” kertoo Nortamo Wärtsilältä.

Hyvin sujuneen perusurakan jälkeen tilausta laajennettiin myös käyttöönottopalveluihin, joiden parissa Wärtsilällä edelleen työskentelee pari ASESin henkilöä. Tämä palvelu on huomattavasti pienempi laajuudeltaan, mutta silti Wärtsilälle erittäin tärkeä. Paikallinen kumppani pystyy kustannustehokkaasti toimimaan apuna niin pitkään mitä projekti vaatii.

Mangan LNG-terminaaliin on saapunut ensimmäisiä kaasutoimituksia marraskuusta 2017 lähtien, jolloin terminaalin käyttöönottovaihe alkoi. Kaupallisen käyttöönoton jälkeen terminaaliin saapuu kaasutoimitus kahden viikon välein.